Ugodneje

Obutev Planika

Tabela velikosti obutve:


EU35,5363737,5383939,54040,541,54242,5434444,5454646,5474848,54949,5
UK33,544,555,566,577,588,599,51010,51111,51212,51313,514
USA44,555,566,577,588,599,51010,51111,51212,51313,51414,5

 15

 

Pohodne čevlje praviloma kupujemo predvsem za uporabo, manj za razkazovanje. Seveda je lepa oblika dobrodošla, a najpomembnejše lastnosti pohodnega čevlja so druge: udobje, razumna teža, zaščita pred mehanskimi in drugimi vplivi okolja, dober oprijem stopala v čevlju in podplata na podlagi, zagotavljanje dobre mikroklime, dolga življenjska doba in še marsikaj. Predvsem si moramo biti na jasnem, česa se bomo s čevlji lotevali. Dober čevelj za lažje, pretežno ravninske pohode je nekaj povsem drugega kot čevelj za zahtevne planinske ture, ki lahko zaje-majo tudi lažje plezanje, hojo po snegu, meliščih in podobno. Ob današnji veliki izbiri in znanju je optimalna izbira pohodnega čevlja za vsako nogo in vsak namen možna, a pogosto zelo zahtevna. Včasih so rekli »brez muje se še čevelj ne obuje«, danes bi držalo tudi »brez muje se pohodni čevelj ne kupuje«. Veliko nam lahko pomagajo nasveti dobrih prodajalcev, ki so hkrati tudi izkušeni uporabniki.Takih ni veliko.

Podobno velja za nasvete znancev, ki jih moramo tudi jemati z rezervo. Model čevlja, ki je za nekoga odličen, ni nujno najboljši tudi za nas. Človeška stopala so različno oblikovana, ločimo nekaj osnovnih tipov predvsem glede na dolžino in obliko prstov ter širino in višino samega stopala. Različne so tudi odebelitve stopala, ki jih mnogi »pridelajo« med dolgoletno uporabo različne, pogosto pretesne obutve, raz-lični so načini hoje in še marsikaj. Nekateri proizvajalci ali prodajalci nam v svojih katalogih ali na internetu ponujajo koristne podatke, ki nam povečajo možnost dobrega nakupa. V pomoč pri izbiri in odločitvi so nam lahko dobro pripravljeni testi obutve, kakršen je tudi letošnji Poletov. Za končni rezultat, nakup, ki nas bo vsestransko zadovoljil, pa je najpomembnejša lastna presoja in izkušnja. Žal smo glede tega praviloma precej omejeni. Večinoma čevlje lahko pomerimo v trgovini, tam naredimo nekaj korakov in jih imamo na nogah nekaj minut, potem pa se moramo odločiti. Možnost, da bi jih pred nakupom preizkusili na turi, je redka. V splošnem moramo najprej ugotoviti pravo velikost čevlja, nato pa se posvetiti počutju in obnašanju svojih obutih stopal. Splošno uporaben nasvet glede dolžine pohodnega čevlja je, da ga pomerjamo popoldne ali zvečer, ko se stopalo zaradi zastoja telesnih tekočin nekoliko poveča. Pomerjamo seveda v nogavicah, ki jih bomo uporabljali na turah. Ko stopalo v čevlju porinemo naprej, naj bo na peti prostora največ za debelino kazalca. Pri zavezanem čevlju se prsti ne smejo dotikati konice čevlja. Pri različnih obremenitvah se stopalo s prsti in peto vred ne sme premikati znotraj čevlja. Pozorni moramo biti še na marsikaj ... Če nas že v trgovini kaj tišči, stiska ali žuli, nas bo med resno uporabo še bolj.

 

Posledice neprimerne obutve

Še najmanjše posledice neustrezne, slabo izbrane ali preveč izrabljene obutve so neudobje, napornejša ali nezanesljiva hoja in po nepotrebnem premočena, otiščana ali celo ožuljena stopala. Vse od naštetega nam lahko zagreni in oteži turo ali celo veselje do zdrave, čudovite aktivnosti, kakršno je pohodništvo v najrazličnejših oblikah. Tisoči, včasih desettisoči neudobnih, bolečih korakov vsekakor ne morejo pripomoči k lepoti doživetja. Posledice neustrezne pohodne obutve so lahko tudi hujše ali celo usodne. Majhni žulji so samo zelo neprijetni, ker nas bolijo in ovirajo, lahko nam celo onemogočijo turo. Veliki ali zagnojeni žulji pa so lahko zelo nevarni, še posebno če se vnetje razširi po telesu. Bolečine v sklepih nog in hrbtenice lahko z leti postajajo vse bolj obremenjujoče in omejujoče. Vzroki zanje so številni, od procesov staranja, nepravilne prehrane in obremenjevanja do neprimerne obutve, še posebno pri ljudeh, ki veliko hodijo. Nepravilna ali povečana obremenitev sklepov vodi k večji obrabi sklepnega hrustanca in drugim degenerativnim procesom. Enako velja za deformacije stopala, ki se razvijajo počasi, so pa precej pogojene z nepravilno obutvijo. Najbolj znana, predvsem med nežnim spolom, je proti malim prstom ukrivljen palec (hallux valgus), ki postopno vse bolj moti funkcijo stopala, onemogoča nošnjo mnogih čevljev, se zapleta s hudimi otiščanci ali celo ranami. Pri težjih oblikah je edina rešitev operacija. V hladnejših okoljih zaradi neustrezne obutve lahko dobimo omrzline, ki so lahko zelo neprijetna, boleča nadloga, v skrajnem primeru se lahko končajo tudi z amputacijo zmrznjenih prstov ali njihovih delov. Med najhujšimi posledicami neustrezne obutve so zdrsi zaradi slabega oprijema podplatov. Zdrsi nasploh sodijo med najpogostejše vzroke poškodb v gorskem in hribovskem svetu. Lahko se končajo blago, s kako udarnino ali opraskanino, lahko pa precej huje, na primer z zlomom ali celo usodno, če zdrsnemo v prepad.

 

Nizki ali visoki?

Dilemo pred nakupom pohodnih čevljev naj bi rešili že pred obiskom trgovine. Nizki ali visoki čevlji? Če si lahko privo-ščite oboje, potem je najbolje kupiti oboje. Nizki pohodni čevlji nam omogočajo lagodnejšo, prijetnejšo hojo predvsem na suhih, nezahtevnih terenih, če seveda nimamo težav z gležnji in obvladamo hojo po vsaki podlagi. Naj vas ne zavede, da izkušeni alpinisti čez leto uporabljamo skoraj izključno nizke pohodne čevlje! Razloga sta predvsem dva: so lažji od visokih, kar pomeni, da je med plezanjem v steni, ko si obujemo posebne plezalnike, pohodni čevlji pa se preselijo v nahrbtnik ali na plezalni pas, breme nekoliko lažje. Poleg tega nam omogočajo večjo okretnost in lažje plezanje. Seveda so za njihovo uporabo v zahtevnih terenih potrebni znanje in izkušnje, ki jih večina pohodnikov in planincev nima. Še bolj kot pri uporabi visokih čevljev je treba biti zbran prav pri vsakem koraku. Ena sama napačna stopinja lahko pomeni zvit gleženj ali še kaj hujšega.Če si ne želite ali ne morete kupiti nizkih in visokih pohodnih čevljev, potem kupite visoke, saj so primernejši za večino pohodnikov in planincev. Resda so nekoliko težji, korak v njih se zdi nekoliko okornejši, a dajejo veliko boljšo oporo in zaščito, predvsem v gležnju. Gležnja sta med hojo, tekom in večino drugih aktivnosti v naravi najbolj izpostavljena sklepa, saj nosita težo vsega telesa in tudi nahrbtnika. Visoki čevlji so skoraj nujni pri resnejšem pohodništvu in gorništvu. Kdor je kdaj sestopal po grobem melišču, mokrem skalovju ali strmih vesinah, prečil strma, trda snežišča, brodil po mokrih travah ali blatu, bo že vedel, zakaj. V kakovostne pohodne čevlje, nizke ali visoke, sodijo tudi kakovostne nogavice. Le z obojim so pohodniku, predvsem pa njegovim stopalom zagotovljene najboljše možnosti za udobno in varno hojo. To še posebno velja za čevlje iz sodobnih membranskih »dihajočih« materialov, ki šele skupaj s primernimi nogavicami lahko zagotavljajo optimalno udobje. Nekdaj je veljalo, naj bi nosili dva para nogavic, predvsem zaradi manjše možnosti nastanka žuljev. Ob sodobnih materialih in postopkih izdelave pohodnih nogavic to ni več nujno. A to je že druga tema.

 

Drseče pasti

Tudi odlični pohodni čevlji, ki se lepo prilegajo našim stopalom, niso jamstvo za varno hojo. Kdor na spolzki podlagi v strmini ne obvlada ravnotežja, ne zna zanesljivo stopiti ne glede na podlago ali se odzvati ob morebitnem zdrsu, mu ne bo pomagala niti najboljša obutev. Seveda pa dober čevelj lahko precej zmanjša možnost zdrsa. Med najpogostejšimi in najusodnejšimi primeri zdrsov so tisti na snežiščih, ki se v naših gorah po obilnih zimah ohranijo pozno v poletje. Gorski reševalci se jih bojimo vsako sezono posebej, pa ne zaradi sebe, saj hojo po snežiščih dobro obvladamo, ampak zaradi žalostnega dela, ki nam ga povzročajo. Mnoge priljubljene planinske poti so prepredene z njimi in spravljajo v strah, stisko in nevarnost planince, ki so bodisi slabo opremljeni, slabo pripravljeni bodisi oboje. Če zdrsneš na takem snežišču, pod katerim je prepad, te lahko rešijo samo takojšnja pravilna reakcija in predvsem cepin ter znanje ustavljanja z njegovo pomočjo. Vsako leto, tudi že letošnje, čeprav se je sezona šele dobro začela, rešujemo ljudi, ki so zdrsnili na snežiščih in se poškodovali, nekateri tudi usodno. Nekateri so zdrsnili zaradi izrabljene ali nekakovostne obutve, nekateri po nerodnosti, pri mnogih točnega vzroka ne ugotovimo. Dobri čevlji z neizrabljenimi podplati vsekakor pomembno zmanjšajo nevarnost zdrsa.

 

Kratek pogled v drobovje pohodnega čevlja

Izdelava kakovostnega pohodnega čevlja je veliko kompleksnejša in zahtevnejša, kot si lahko predstavljamo. Vsak del čevlja ima pomembno vlogo, o kateri se povprečnemu uporabniku večinoma niti ne sanja. Številne plasti, različni materiali in povezave med njimi lahko zagotavljajo funkcionalnost, udobje in zaščito, ne nazadnje tudi estetsko obliko. Najenostavnejša delitev vsakega čevlja je na podplat in zgornji del. Podplat čevlja ima več funkcij: stopalu omogoča oprijem na podlagi oziroma preprečuje zdrsavanje, hkrati mora varovati podplat noge in blažiti udarce. Te zahteve se med seboj deloma izključujejo in postavljajo proizvajalce pred velike izzive. Zlati standard med materiali je še vedno ustrezno oblikovana in profilirana naravna guma, da se med hojo obremenitve čim manj prenašajo na sklepe in hrbtenico. Umetni materiali je še niso presegli. Mehkejša kot je, več trenja povzroča, a se tudi hitreje obrablja. Najbolj znana blagovna znamka podplata je še vedno Vibram, ki zagotavlja vsaj dobro, pri nekaterih modelih tudi odlično kakovost. Seveda pa ni edina. Dela podplata nad gumo sta steljka in notranjik. Od njiju je odvisna marsikatera lastnost čevlja, npr. torzijska (po vzdolžni osi) stabilnost, trdota in upogljivost ter blaženje udarcev. Prav torzijska nestabilnost in pretirano upogibanje podplata v sprednjem delu, ki zmanjšujeta zanesljivost stopa-nja po neravnih in spolzkih terenih, sta šibki točki mnogih modelov pohodnih čevljev. Pri modelih, namenjenih za uporabo tudi v zimskih razmerah, je pomembna tudi dobra izolacija podplata, saj se tam najhitreje ohlajamo. Zgornji del čevlja je nekakšna oblekica, steznik, orodje, za narcisoidne, z modo obremenjene pohodnike lahko tudi okras našega stopala. Zlati standard med osnovnimi materiali za zgornji del čevlja so usnje med naravnimi in posebne membranske tkanine med umetnimi materiali. Obe vrsti materialov imata prednosti in slabosti. Usnje je nekoliko težje, zahteva več vzdrževanja, a je udobnejše in marsikdo meni, da zagotavlja stopalu boljšo mikroklimo. Med membranskimi, načeloma neprepustnimi in hkrati »dihajočimi« materiali je najbolj znan in še vedno eden najboljših gore-teks. Poleg njega obstaja še cela vrsta »teksov« zvenečih imen. Nekateri so se mu po kakovosti približali ali ga v posameznih lastnostih celo presegli, nekateri pa so daleč od tega. Pred nakupom si velja podrobneje prebrati njihove lastnosti. Med najpomembnejšimi deli zgornjega dela čevlja so kapica, opetnik in jezik. Kapica je najbolj izpostavljen sprednji del čevlja, ki zagotavlja zaščito prstom, hkrati pa jih ne sme utesnjevati. Opetnik mora lepo objemati peto in biti tudi udo-ben. Ta del čevlja pogosto povzroča težave, saj imajo ljudje različno oblikovane pete, svoje prispeva še Ahilova tetiva, ki se narašča na peto in je lahko zelo občutljiva. Enako velja za jezik čevlja, ki med hojo ne sme drseti ali se gubati, saj je to jamstvo, da bomo dobili žulje. Nekatere firme s posebnimi patenti zagotavljajo njegovo stabilnost. Pred nakupom je po-membno tudi pretipati notranjost čevlja, saj nam štrleči ali trši deli na nepravih mestih lahko zelo zagrenijo hojo.

 

Kakovostna obutev je eden temeljev za zadovoljstvo in varnost med hojo v naravi, naj gre za dolge pohode po ravninskih travnikih in gozdovih ali za zahtevne, razgibane hribovske in gorske ture. Naš najtesnejši telesni stik z naravo (podlago) je prav z nogami, točneje podplati, prav tako je ta del telesa tudi najbolj obremenjen – s težo telesa in bremena, ki ga prenašamo, praviloma je to nahrbtnik. Sama kakovost čevlja sebi še ni zagotovilo za uspešen nakup in zadovoljstvo. Še tako kakovostni čevlji nas bodo razočarali, če bomo kupili prevelike ali premajhne ali neprimerne za naše pohodne cilje in za značilnosti naših stopal. Optimalna izbira pohodnega čevlja je zahtevna, slaba izbira pa pomeni škodo za našo denarnico, udobje in zdravje.

 


Primerjaj
Nadaljuj z nakupovanjem Primarjaj

je bil dodan na vaš spisek želja.

Nadaljuj z nakupovanjem Moji spiski želja